Eiweißbrot/ Proteinski kruh

Ihr wollt euch gesund ernähren aber nicht ganz auf Brot verzichten? Dann ist das so genannte Eiweißbrot eine gute Alternative. Es ist schnell gemacht, kommt ohne Hefe und Gehzeit aus und ist sogar glutenfrei. Dabei enthält es viel Eiweiß und gesunde Fette und hält euch dadurch länger satt. Natürlich hat es nicht dieselben Eigenschaften wie ein luftiges Weißbrot aber dieses ist auch so gut wie frei von Nährstoffen und Vitaminen und hat, wie wir alle wissen, nicht den besten Ruf. Wenn ihr also nach einer Alternative sucht, die gut schmeckt und unkompliziert hergestellt wird, dann probiert dieses Rezept aus.

 

Imate želju da se hranite zdravije ali da sebi ne ukinete kruh u potpunosti? Onda je proteinski kruh dobra alternativa za vas. Brzo je spreman, bez kvasca i čekanja i ne sadrži gluten ali zato je pun proteina i korisnih masnoća, koje će vas dugo zasititi. Naravno da nema iste karakteristike kao mekani, bijeli kruh ali taj ne sadrži niti vitamine niti hranjive tvari a i nije baš na dobrom glasu, kao što svi znamo. Zato, ako ste u potrazi za alternativom, koja je ukusna i jednostavna u pripremi, probajte ovu. 

 


Zutaten für 1 Brot
(Kastenform der Größe 26.7 x 16.5 x 10.2 cm

oder eine 30 cm Königskuchenform):

6 Eier Gr. M

500 g Magerquark/Topfen

150 g gemahlene Mandeln

100 g Leinsamen (ganz oder geschrotet)

50 g Chia Samen

50 g Maismehl

2 TL Salz

1 Pkg. Backpulver (=16 g)

1 TL Brotgewürz (optional)

2 EL Ahornsirup (optional)

 

Zutaten für 1 kleines Brot
(Kastenform der Größe 25.2 x 12.5 x 5.9 cm

oder noch etwas kleiner):

3 Eier Gr. M

250 g Magerquark/Topfen

75 g gemahlene Mandeln

50 g Leinsamen (ganz oder geschrotet)

25 g Chia Samen

25 g Maismehl

1 TL Salz

½ Pkg. Backpulver (=8 g)

½ TL Brotgewürz (optional)

1 EL Ahornsirup (optional)

 

Gesamtgewicht des Brotes ca. 1200 g

Nährwerte pro 100 g:

Kalorien:  230 kcal

Eiweiß: 25 g

Fett:  13 g

 

 

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Zubereitung:

1) In einer Rührschüssel schlagt ihr die Eier dickschaumig und hellgelb auf.

2) Fügt den Quark hinzu und alle weiteren Zutaten. Mixt so lange, bis sich die Zutaten vermischt haben.

3) Deckt die Schüssel ab und lasst die Mischung ca. 10 min quellen. In der Zwischenzeit befettet ihr die Backform und heizt den Ofen auf 170 Grad Umluft oder 190 Grad O/U Hitze vor.

4) Backt das Brot auf der 2. Schiene von unten (also niedriger als mittlerer Stufe) ca. 60 Minuten lang. Der Teig ist sehr feucht und braucht daher länger als klassischer Brotteig.

5) Nach dem Backen nehmt ihr es aus dem Ofen und aus der Form, wickelt es in ein sauberes Tuch ein und lasst es vollständig auskühlen.

6) Lagert es am besten eingewickelt in eine Schicht Backpapier und Alu- oder Frischhaltefolie im Kühlschrank. Bei Zimmertemperatur geht es wegen der Zutaten schnell kaputt. Auf diese Weise aber ist es bis zu 5 Tage haltbar.

 


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Für die normale Menge

Za klasičnu mjeru

Für die normale Menge

Za klasičnu mjeru

Für das kleine Brot

Za mali kruh



Sastojci za 1 kruh
(Kalup za kruh i kolače veličine 26.7 x 16.5 x 10.2 cm

ili 30 cm dužine):

6 jaja vel. M

500 g svježeg posnog sira/kvarka

150 g mljevenih badema

100 g lanenih sjemenki (cijele ili mljevene)

50 g chia sjemenki

50 g kukuruznog brašna

2 kaškice soli

1 pak. praška za pecivo (=16 g)

1 kaškica začina za crni kruh (opcionalno)

2 kašike javorovog sirupa (opcionalno)

 

Sastojci za 1 mali kruh

(Kalup za kruh i kolače veličine 25.2 x 12.5 x 5.9 cm

ili čak još manji):

3 jaja vel. M

250 g svježeg posnog sira/kvarka

75 g mljevenih badema

50 g lanenih sjemenki (cijele ili mljevene)

25 g chia sjemenki

25 g kukuruznog brašna

1 kaškica soli

½ pak. praška za pecivo (=8 g)

½ kaškice začina za crni kruh (opcionalno)

1 kašika javorovog sirupa (opcionalno)

 

 

Težina kruha ca. 1200 g
Hranjive vrijednosti na 100 g:

Kalorije:  230 kcal

Proteini: 25 g

Masti:  13 g

 

 

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Priprema:

1) U posudi za miješanje jaja pjenasto umutite.

2) Dodajte sir i sve ostale sastojke. Miksajte dok se ne sjedine.

3) Posudu prekrijte krpom pa ostavite smjesu jedno 10 min da odstoji i nabubri. U međuvremenu pomastite kalup i zagrijte rernu na 170 stepeni vrući zrak ili 190 stepeni gornji/donji grijači.

4) Pecite kruh na 2. šini od dolje, znači ne na srednjoj jer bi previše potamnio, oko 60 min. Tijesto je vlažno pa mu je zbog toga potrebno više vremena da se ispeče.

5) Nakon pečenja ga izvadite iz rerne i iz kalupa. Umotajte ga u krpu i ostavite da se potpuno ohladi.

6) Držite ga umotanog u sloju pek papira i alu ili prozirne folije i to najbolje u frižideru. Na sobnoj temp. se zbog korištenih sastojaka brzo pokvari a ovako može biti i do 5 dana bez da se pokvari.